Harjoitusterapia

Fyysinen harjoittelu osana terapiaa Hoitotoimenpiteillä saavutettavien tulosten ylläpitämiseen tarvitaan myös asiakkaan aktiivisia toimenpiteitä. Mahdollisimman pian hoidon alkuvaiheessa aloitetaan omatoiminen terapeuttinen harjoittelu. Varsinkin pitkäaikaisissa kiputiloissa oleellinen osa hyvin etenevää kuntoutumisprosessia on säännöllinen, nousujohteinen harjoittelu.

Terapeuttinen harjoittelu poikkeaa liikunnasta siinä, että se suunnitellaan ja toteutetaan reaaliaikaisesti ja yksilöllisesti lähtien asiakkaan sen hetkisestä tilanteesta. Tavoitteena ei ole niinkään kunnon koheneminen, vaan helpottaa asiakkaan oireita, vaikuttaa niiden syihin sekä edistää kuntoutumisprosessia.

Harjoittelun tarkoituksena voi olla nivelen liikkuvuuden lisääminen, nivelrakenteiden stabiliteetin parantaminen, kudoksen vahvistaminen, koordinaation parantaminen tai kudoksen aineenvaihdunna vilkastuttaminen.

Harjoittelussa asiakas oppii myös tunnistamaan oireitansa riittävän ajoissa ja toimimaan heti alusta lähtien aktiivisesti niiden helpottamiseksi.